top of page

Побутові фільтри, які вони бувають

Оновлено: 30 квіт. 2023 р.


Як приємно жарким літнім днем ​​напитися холодної колодязної чи джерельної води, чистої, без присмаку хлорки. Але чи така чиста вода, яку ми п'ємо? Якщо говорити про рідину, що тече з крана в міській квартирі, то сумнівів немає - смакові якості її залишають бажати кращого, білувато-цвіт і бульбашки газу змушують задуматися про серйозні наслідки «дегустації».

Вихід один – покупка фільтра.


Побутові фільтри розрізняються за принципом дії та за конструктивними особливостями. Йтиметься про «мобільні чистюлі» – фільтри-глечики, насадки на кран і настільні фільтри.


Величина фільтра далеко не показник його ефективності, маленький фільтр може очистити склянку води цілком якісно. Питання в тому, на скільки склянок його вистачить - який ресурс фільтра - і з якою швидкістю він це зробить, в усьому іншому всі нестаціонарні фільтри схожі зі своїми «осілими» братами. Схема очищення стандартна і включає:

– попереднє очищення води від механічних домішок (механічне очищення води, у процесі її видаляються сторонні частки, пісок, мул, іржа).

- Корекцію хімічного складу води - видалення хлору, пестицидів, запахів. Відбувається адсорбція, тобто поглинання частинок порами будь-якого матеріалу. Найпоширенішим адсорбентом є вугілля, але використовуються синтетичні волокна. Вугілля поглинає залишковий хлор присутній у водопровідній воді після проходження очищення на станціях), органіку, суперечки бактерій, покращує органолептику питної води – смак, запах, колір. У сучасних фільтрах для збільшення ресурсу роботи багато виробників застосовують пресоване активоване вугілля зі шкаралупи кокоса. Поглинаюча здатність «кокосового фільтра» вчетверо вище, ніж вугілля, одержуваного традиційними методами.


У другому ступені очищення можуть брати участь різні фільтруючі та «поглинальні» елементи – наприклад, срібло або комплексні матеріали, що складаються з кокосового вугілля та синтетичних матеріалів.

Як мовилося раніше, існує три основних типи нестаціонарних фільтрів: глеки, насадки на кран, настільні фільтри. Всі вони, безумовно, мають свої особливості, і щоб використовувати їх з максимальною користю, поговоримо про кожного з них докладніше.


Фільтри-глечики - це, напевно, найпростіший представник фільтрів з фільтруючим елементом картриджем. Такі фільтри можуть бути доречні в дачних, похідно-польових умовах, хоча і в міській квартирі вони можуть знайти місце. Глечик цілком здатний вгамувати спрагу невеликої молодої сім'ї. Картриджі в таких фільтрах використовуються зазвичай багатокомпонентні, комбіновані, і поєднують в собі кокосове вугілля, що вже згадувалося, різні іонообмінні смоли. Термін придатності картриджів подібних фільтрів становить 200-300 л, але окремі виробники декларують цифру до 500 л. Матеріалом для виробництва глечиків може бути пластик, скло, нержавіюча сталь.


Насадки на кран, фільтри для відряджених, не займуть багато місця в дорожній сумці. Швидкість фільтрації та ресурс у них значно вищий, ніж у фільтрів-глечиків, та й фільтруюче середовище більш досконале. Життєздатність картриджів для фільтрів такого типу становить приблизно 2-4 місяці. Важливою характеристикою фільтра є наявність дивертора перемикача для скасування фільтрації. Погодьтеся, незручно щоразу знімати з крана фільтр, щоб помити посуд, навіть якщо цю проблему мінімізує перехідник.











Настільні фільтри – класика жанру, вони вже стали звичними в наши х будинках, їх мож на встановити біля мийки або закріпити на стіні. Ресурс картриджа цих фільтрів незрівнянний із попередніми представниками. Прості в установці та використанні, якщо ви вирішите поміняти квартиру, то фільтр «переїде» разом з вами без зайвих проблем та «капризів», пов'язаних з демонтажем. Ця конструкція оптимальна для тих, хто не бажає вкладати гроші в стаціонарну систему, вбудовану у водогін, але хоче регулярно користуватися доочищеною чистою водою.


Отже, на що ми звертаємо увагу, вибираючи фільтр!


Безумовно, основний момент – якість очищення, причому протягом усього ресурсу. Бажано знати, коли ресурс добігає кінця, для цього бажаний/необхідний індикатор роботи картриджа. Якщо фільтр має систему «антискиду» - це чудово, дана особливість дозволяє уникнути викиду з «чистою» водою всієї гидоти, що накопичилася у фільтрі за період його служби. Заощадить ваші гроші можливість регенерації картриджа. Важливою є і швидкість фільтрації, її потрібно вибирати в залежності від кількості питної води, необхідної для вашої родини.


Зверніть увагу на те, що вищеописані Фільтри не дають повного захисту від бактерій та вірусів, а також маленьких частинок або важких металів та ін. відфільтрована вода буде середньої якості (за доступної ціни) і при цьому пити її з крана в сирому вигляді не рекомендується.


Повне очищення води здатні реалізувати - системи зворотного осмосу.

8 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page